Hoe de waarheid verandert

Vorige week schreef ik een stuk over het rouwproces waar ik in zat omdat ik een grote droom heb losgelaten. Ik ga het boek dat ik aan het schrijven ben niet meer in de US uitgeven. Er worden in het pijnlijke proces allerlei diepere lagen geraakt. Bijvoorbeeld dat ik toch niet zo beroemd zal worden en dat ik niet briljant maar misschien middelmatig ben. Gewoontjes misschien wel. Als ik opschrijf hoe het voelt en wat ik vind dan lijkt dit een vaste waarheid te zijn. Iets wat erg vervelend is en niet zo snel zal veranderen. Toch is het nu anders – een week later. Hoe kan dat?

Door het delen met vrienden, kennissen en op LinkedIn, ontstaat er al meer ruimte. Bij het ronddraaien in mijn bovenkamer zet ik een raampje open. De lucht kan er doorheen waaien, zo voelt dat. Maar ook door de reacties van mensen veranderen mijn ideeën. Ik word gemasseerd en er ontstaat weer ruimte. Als ik nu opschrijf welk verhaal er in mijn hoofd nestelt dan kom ik op het volgende:

“Doordat ik de afgelopen maanden heb gewerkt aan het uitgeven van mijn boek in de US heb ik me uitgebreid verdiept in de wereld van uitgevers. Ik heb een prachtige opzet gemaakt van website, korte trailers en grafische vormgeving die anders niet zou zijn ontstaan. Ik heb een Engelse versie die me gaat helpen om het boek ook voor internationale bedrijven aantrekkelijk te maken. Het heeft me veel opgeleverd en ik heb er vrede mee.”

Als je vastzit in beknellende gedachten is goed om manieren te hebben om hier uit te komen. In het boek dat ik aan het schrijven ben behandel ik 12 verschillende vormen van zelf-beïnvloeding. Met verschuivende vragen waardoor je de zaak vanuit een ander gezichtspunt kunt zien.

Experiment

Ik wil je een experiment voorleggen: schrijf eens voor jezelf op wat je van een lastige situatie vindt. Wees heel precies: beschrijf waar het vandaan komt, wat de gevolgen zijn en wat dit allemaal voor je betekent. Schrijf je waarheden op en voel hoezeer je weet dat dit echt waar is.

Vertel iemand wat je hebt opgeschreven en ga in gesprek. En lees het dan volgende week nog een keer.

Categorie:0 HPP

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageren

Op de hoogte blijven?

Geef hieronder je mailadres op om een bericht te krijgen als er een nieuw fragment van mijn boek uitkomt. Ik stuur je dan ook extra tips en filmfragmenten!